De werkplekken in de verkeerstorens en in de operationele zalen worden op alle mogelijke wijze gefaciliteerd. Uitgangspunt is het creëren van een optimale werkomgeving waardoor de foutmarge van de luchtverkeersleiders tot een minimum wordt beperkt.

Goed kunnen waarnemen, waaronder zien, is een van de belangrijkste voorwaarden om als luchtverkeersleider optimaal te kunnen functioneren. Dag- en kunstlicht ondersteunen de visuele taken. Om te voldoen aan de hoogste eisen is een doordacht lichtontwerp voor elke werkplek dus van groot belang.

Robert Jan Vos werkt al jaren als lichtontwerper voor deze bijzondere opdrachtgever waarbij hij vernieuwende lichtconcepten heeft ontworpen welke zijn uitgevoerd in diverse verkeerstorens en zalen. Zo zijn de verkeerstorens van Rotterdam Airport, Lelystad Airport, Schiphol West en Schiphol Centrum voorzien van innovatieve verlichting.

De zalen in het hoofdgebouw op Schiphol-Oost zijn gerevitaliseerd. De operationele zalen in het nieuw aangebouwde Polaris gebouw -nu in de realisatiefase- is voorzien van 1.500 m² spanplafond. Dit volgens een lichtconcept van Deerns lichtontwerper Mathijs Sommeijer en Ector Hoogstad Architecten.

Het concept is verder uitgewerkt waardoor het idee is ontstaan en gerealiseerd om achter het spanplafond dynamisch witte verlichting aan te brengen. Deze simuleert een overtrekkend wolkendek en dient tegelijk voor zeer comfortabele functionele belichting.

Vorig project Volgend project