Gedurende zijn creatieve ontwerpproces staan mens en milieu centraal. Of het nu gaat om het creëren van sfeer en ambiance of om het uitoefenen van een visuele taak, gezondheid of het streven naar duurzaamheid. Door zijn onafhankelijke benadering zoekt hij lichtoplossingen die naadloos aansluiten op de wensen welke passen binnen de projectdoelstellingen. Waarbij het toepassen van verantwoorde innovaties altijd een van de uitdagingen vormt.

Podcast Praktijkmeesters

Professie

Als Professional Member is hij sinds 2004 stemgerechtigd lid van de internationale beroepsvereniging voor lichtontwerpers: International Association of Lighting Designers (IALD). De ethische code die wordt gehanteerd bij Professional Membership garandeert onafhankelijk functioneren als intermediair voor verlichting. Toekenning van deze titel is een belangrijke internationale erkenning voor creativiteit en deskundigheid als lichtontwerper.

Over het onderwerp verlichting in de breedste zin van het woord is hij regelmatig spreker tijdens congressen, symposia en incompany bijeenkomsten.

Bij de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) is hij actieve vrijwilliger en lid van kernteam Lighting Design, lid van het kernteam Marketing, lid van het expertteam Gedragscode Lichtberekeningen en het expertteam dat RVO adviseert.

Loopbaan

In 1987 is hij gestart als elektrotechnisch ontwerper en gelijktijdig actief geweest als freelance belichter voor televisie- en videoproducties. Na een aantal jaren als lichtontwerper en technisch adviseur bij Erco lighting te hebben gewerkt, heeft hij zijn loopbaan 12 jaar voortgezet als onafhankelijk lichtontwerper bij het Lichtatelier van Grontmij Technical Management (huidige Sweco). Waarbij de laatste vijf jaar als afdelingshoofd. In 2009 startte hij zijn eigen ontwerpbureau waaruit hij inmiddels meer dan 14 jaar succesvol actief is: Robert Jan Vos Lichtontwerp en -advies.

Hij heeft als product onafhankelijk ontwerper aansprekende projecten mogen realiseren waarbij samengewerkt is met talloze opdrachtgevers (interieur)architecten, kunstenaars, (licht)ontwerpers, installatie-adviseurs, installateur, projectontwikkelaars en grote aannemers. Voor meer: CV Robert Jan Vos 2021