De straten zijn door Roelofsgroep aangepast en voorzien van met meer groen, sfeervolle bestrating én karakteristieke verlichting. Lichtontwerper Robert Jan Vos heeft in samenspraak met de Gemeente Montferland, de Gabriëlparochie en het bouwteam een lichtontwerp gemaakt om het centrum een eigen karakter te geven inclusief de bijzonder boommasten op en rondom het Lieve Vrouweplein en de Mariakerk.

Het centrum is voorzien van paaltoparmaturen met een warme lichtkleur. Omdat de ruimten boven veel winkels nog bewoond zijn zijn de armaturen voorzien van een onzichtbare afscherming ter voorkoming van achterwaartse uitstraling tegen de gevels.

Het Lieve Vrouweplein is theatraal belicht door middel van spots aan hiervoor speciaal ontworpen boommasten. De spots zijn voorzien van verschillende optieken waarmee de wegen, de voetpaden, de parkeer- en verblijfplaatsen alsook de toren van de Mariakerk worden belicht.

De boommasten zijn 13 meter hoog en zijn een abstractie van een boom zonder blad. De masten staan voornamelijk in verhoogde boombakken waarin de heesters, bomen en planten zijn aangebracht. De masten gaan in ware op tussen de bomen als het groen over een aantal jaren volwassen proporties heeft bereikt. De meerstammige bomen worden op een aantal posities van onderaf belicht, afhankelijk van de relatie met de overige belichting voor een goede visuele geleiding en esthetische coulissewerking. De rand rondom de boombakken dient naast heldere markering ook als bank.

De Mariakerk kent een rijke geschiedenis waarbij het oude metselwerk met de kenmerkende uitkragende steunberen rondom met tussenliggende raampartijen. Om deze reden zijn de steunberen aan de flanken van onderaf belicht en is met strijklicht het metselwerk en raampartijen belicht, tot aan de dakgoten. Dit met een warme lichtkleur met een goede kleur weergave.

De kerk speelt nog altijd een belangrijke rol in het maatschappelijk leven. Daarom is er voor gekozen om het licht vanuit de kerk mede een onderdeel uit te laten maken. De illuminatie van de buitengevel is daarvoor dan ook zeer subtiel gekozen.

De flanken van de toren worden net als het schip door grondinbouw armaturen van onderaf belicht. Aanvullend worden de gevels belicht door een smalle verticale belichting. De illuminatie van oostzijde het dak en windvaan worden komende periode gerealiseerd.

Fotografie: Ruben Hamberg, Robert Jan Vos

Vorig project Volgend project