De werkplekken in de verkeerstorens en de operationele zalen worden op alle mogelijke wijze gefaciliteerd. Uitgangspunt is het creëren van een optimale werkomgeving waardoor de foutmarge van de luchtverkeersleiders tot een minimum wordt beperkt.

Goed kunnen waarnemen een belangrijke voorwaarde om als luchtverkeersleider optimaal te kunnen functioneren. Dag- en kunstlicht ondersteunen de visuele taken. Om te voldoen aan de hoogste eisen is een doordacht lichtontwerp geschikt voor elke werkplek dus van groot belang.

Robert Jan Vos werkt al jaren als lichtontwerper voor deze bijzondere opdrachtgever waarbij hij specifieke lichtconcepten heeft ontwikkeld voor de verkeerstorens van Rotterdam Airport, Lelystad Airport, Schiphol West en Schiphol Centrum.

De zalen in het hoofdgebouw op Schiphol-Oost zijn gerevitaliseerd en een nieuw ontwerp is gemaakt voor operationele zaal in het nieuwe Polaris gebouw waarvan het plafond is voorzien van 1.500 m² spanplafond. Het lichtontwerp is uitgewerkt in afstemming met de installatie adviseur Deerns en architect Ector Hoogstad Architecten.

Achter het spanplafond is dynamisch witte verlichting aangebracht als zijnde een overtrekkend wolkendek welke een visueel zeer comfortabele functionele en sfeervolle belichting geeft.

Vorig project