Het ontwerpen van verlichting is alleen goed te beheersen als dit hand in hand gaat met een continue toetsing in de praktijk.

Het belichten van tentoonstellingen is een specifiek onderdeel die Robert Jan Vos beheerst. Door zijn opleiding in de televisiewereld heeft hij geleerd met licht beelden de essentie van een visuele boodschap te versterken.

Een museum wil graag de bezoeker een verhaal vertellen en de bezoeker geboeid houden. Voor een juiste context en een vanzelfsprekende visuele geleiding speelt goede verlichting een cruciale rol. Daarnaast is de nodige technische kennis noodzakelijk om te weten wat de mogelijkheden zijn ten aanzien van de toe te passen optica, lichtbronnen en lichtbelastingen waaraan de museale stukken mogen worden blootgesteld, conform de richtlijnen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De afgelopen jaren zijn talloze tentoonstellingen belicht. Zowel in het prentenkabinet als in de verschillende wisseltentoonstellingsruimten van het Joods Cultureel Kwartier.

Fotografie: JCK, Peter Lange.

Vorig project Volgend project