Naast 10 tijdelijke kunstopdrachten werd een lichtkunstroute gerealiseerd:
Lumineus Amersfoort. Door samenwerking met de lichtindustrie gingen artistiek en techniek hand in hand.

Lichtontwerper Rienk Visser had na een bezoek aan “Kaarsjesnacht” in Gouda het idee een lichtkunstroute te realiseren in Amersfoort. In 2005 deelde hij zijn eerste plannen tijdens een gesprek met de wethouder cultuur van de gemeente Amersfoort.

Hieruit ontstond uiteindelijk stichting Lumineus Amersfoort en werd Annelou Evelein door de gemeente gevraagd de productie van het kunstenaarscollectief op zich te nemen.

Samen met Robert Jan Vos is de lichtkunstroute vormgegeven en is de verlichting ontworpen. De werving van armaturen en realisatie zijn nauwkeurig technisch gecoördineerd door alle ontwerpen te voorzien van werkomschrijvingen en materiaalspecificaties om de 10 lichtkunstwerken visueel naadloos met elkaar te verbinden.

28 gebouwen en objecten in de binnenstad werden op een bijzondere wijze belicht met ledverlichting. Een techniek die net serieus zijn intrede deed.
Dit was dan ook het eerste lichtkunstevenement van deze omvang waar alle verlichting gerealiseerd was in ledverlichting. Wat in dat kader bijzondere aandacht kreeg was het relatief lage energiegebruik, wat toen zeer uniek was.

De historische lantaarns langs de route werden elk voorzien van een filterfolie waardoor het cyaankleurige licht een duidelijk visuele geleiding vormde naar alle objecten en kunstwerken. Ellen de Vries maakte het lichtontwerp voor de Koppelpoort en gaf een workshop tijdens de opbouw van de installatie.

Multimedia kunstenaars Martin Riebeek, Geert Mul, Tamar Frank, Michiel Kluiters, Jaap de Jonge, Jan Ros,  Theo van Delft, Anna Thalia Benus, Daan Roosegaarde, Henk van den Bosch, Titia Ex, Simon Heijdens, Karen Lancel, Hermen Maat, Gabriel Lester, Marnix de Nijs, Zesbaans, The One Minutes, belichtte ieder op zijn eigen en bijzondere wijze het culturele erfgoed van Amersfoort.

Vele bezoekers maakte gebruik van de georganiseerde “walking dinners” waarbij verschillende eetgelegenheden langs de route met genoegen werden bezocht.

Fotografie: Mannes van der Burg

Vorig project Volgend project