De enige bewaard gebleven stadsmolenaarswoning in Nederland ademt de sfeer van rond 1900. De wieken draaien bijna dagelijks en vanaf de stelling heb je een schitterend uitzicht over Leiden.

De Lammermarkt werd heringericht door landschapsarchitect Marseille Buiten en voorzien van een tuinontwerp van de hand van Piet Oudolf.

Molen de Valk dient nu ineens als decorstuk op het nieuwe plein en is daarom in opdracht van de gemeente Leiden voorzien van een bijzondere illuminatie.

Robert Jan Vos maakte een lichtontwerp waarbij afhankelijk van de windrichting de gevel wordt verlicht. Bijna elke avond wordt de molen dan weer anders gezien. Door de twee tegenoverliggende flanken aan beide zijde van de wieken van boven tot onder te belichten, ontstaat een theatraal beeld. Zodanig dat de stelling niet wordt belicht en donker blijft en zodoende in contrast met de belichte gevel, als silhouet zichtbaar wordt.

Door zeer goede afscherming van de spots in combinatie met de nauwkeurig gekozen posities en lichtverdelingen is nauwelijks zichtbaar waar het licht vandaan komt. Daarnaast geeft de illuminatie een minimaal strooilicht naar de hemelkoepel.

De openingspeech van wethouder Fleur Spijker Duurzame Verstedelijking, Ruimte & Wonen: “Na de opening van de ondergrondse parkeergarage en herinrichting van de Lammermarkt, komt Molen de Valk nog mooier en prominenter uit dan ooit. Het resultaat mag er wezen, de molen is echt prachtig verlicht en nu ook ’s avonds in volle glorie te zien.”

Vorig project Volgend project