In opdracht van de Goede Doelen Loterij maakte Robert Jan Vos het lichtontwerp van conceptontwikkeling tot de oplevering in nauwe samenwerking met de opdrachtgever, de (interieur)architecten en installatie-adviseur Halmos.

De uitdaging voor het lichtontwerp was het laten samensmelten van de twee architectuurstijlen.

Het daglichtconcept van het bladerdak was in handen van Benthem Crouwel Architects en laat overdag het daglicht zeer genuanceerd binnenvallen in het atrium en op de verdiepte entree. In de avond wordt het bladerdak subtiel belicht door indirecte belichting vanaf de traptreden.

De sfeer van het atrium is mediterrane, waarbij de kantoren schuilgaan achter een aaneenschakeling van grachtengevels van geperforeerd plaatstaal. Hierachter zijn met de inrichting en verlichting “huiskamer sferen” gecreëerd voor overleg en tijdelijke werkplekken. Een meanderende interieurwand met facilitaire functies zorgt voor een afscheiding naar de kantoren die aan de gevels gesitueerd zijn.

De kantoren zijn verlicht door lichtcirkels en -velden van verschillende diameters in een random patroon, aangevuld met bureauverlichting.

De grote trap en de aanlandende balkons zijn voorzien van leuningverlichting die overdag koel wit licht geven en in de avond een warm wit glowing effect. De trap om de liftschacht zet zichzelf bijzonder in het licht vanuit de treden.

Naast de esthetische uitdagingen wordt ook voldaan aan de zeer hoge duurzaamheidsdoelstelling: BREEAM Outstanding.

Fotografie: Mike Bink, Joannes Linders.

Vorig project Volgend project