Voor de Paleisbrug is een uitgekiend lichtontwerp gemaakt door Robert Jan Vos in nauwe samenwerking met de architecten in opdracht van de Gemeente Den Bosch. De pers schreef hierover het volgende:

“In het lichtontwerp wordt niet alleen de brug van de buitenzijde prachtig theatraal en sfeervol belicht, maar ook op de brug wordt het een feeëriek schouwspel van licht. Het is een prachtig combinatie van verlichting van de wandelpaden -wat mede de veiligheid vergroot- de verlichting in de tuinborders en de bijzonder fraaie lichtpalen die het geheel hun verdere sfeer geven. De gekozen verlichtingsmaterialen werken optimaal samen voor een prachtig avondplaatje.”

In het dagbeeld geven de strakke en tijdloze paalmasten een stoer accent aan de architectuur naast het cortenstaal, natuursteen en groen.

De posities van de paalmasten zijn vooraf nauwkeurig bepaald om de perken bijna als vitrines theatraal te kunnen belichten en is de verlichting strategisch geprojecteerd om als goede visuele geleider te laten functioneren.

In het midden van de brug is een bovendekse draagconstructie waardoor de route aangenaam wordt onderbroken. De verlichting is om deze reden ook anders vormgegeven. In bovenliggende constructieliggers wordt de
de onderliggende outillage brugdek direct vanaf beide zijden belicht. welke de architectuur subtiel door strooilicht indirect belicht.

De verlichting is nauwkeurig gedimensioneerd waardoor deze niet verblindend is voor de gebruikers op de brug of de bewoners in de naastliggende woontoren of de machinisten en automobilisten die zich onder de brug verplaatsen. Er is zeer weinig strooilicht waardoor er geen lichtvervuiling optreed in het aangrenzende natuurgebied.

Video Paleisbrug, Gemeente Den Bosch.

Vorig project Volgend project